Každý správny majiteľ záhrady túži po krásnom a upravenom trávniku, ktorý jeho domu dodá ten správny šmrnc. Na záhrade navyše trávime veľa času aj so svojimi blízkymi a chceme sa predsa v kútiku duše pochváliť. Kosenie trávy však nestačí. V tomto článku sa pozrieme na to, čo je to vertikutácia, prečo je dôležitá a kedy ju na jeseň vykonať, aby vášmu trávniku dodala nový život.
Obsah
Čo je to vertikutácia?
Nie každý možno toto slovo počul, poďme si ho teda stručne vysvetliť.
Ako už bolo spomenuté v úvode, iba kosiť trávu jednoducho nestačí. Vertikutáciu môžeme opísať ako blahodarnú revitalizačnú procedúru pre váš trávnik. Zabezpečí vášmu trávniku lepší prístup k živinám, svetlu, vzduchu a vlhkosti. Výsledkom vertikutácie je hustá, sýto zelená a vitálna trávnatá plocha.
V čom spočíva vertikutácia?
V prvom rade budete potrebovať špeciálny vertikutátor, aby ste mohli procedúru uskutočniť (niekedy sa mu hovorí aj „prevzdušňovač trávnika“). Tento šikovný pomocník má na sebe ostré nože alebo pružiny, ktoré rotujú a plytko sa zarezávajú do hornej vrstvy pôdy (cca 4 mm). Týmto spôsobom zbavujú trávu machu, starej trávy a plytko rastúcich burín (tie je potom potrebné pozbierať).
Vďaka narezaným korienkom tráv sa vytvárajú nové výhonky a váš trávnik tak hustne. Rezy navyše trávu prevzdušnia – práve vďaka tomu sa k nej dostane viac vlhkosti, živín a svetla.
Ako zistiť, že je čas vertikutovať?
Či je potrebné trávnik vertikutovať, nám napovie hneď niekoľko faktorov. Najjednoduchšie to však zistíte pomocou malých kovových hrablí alebo kultivátora. Prejdite nimi voľne po trávniku a ak sa zvyšky po kosení a vankúše machu uvoľnia, viete, že je čas vertikutovať.
Všeobecne však platí, že by mal byť trávnik vertikutovaný aspoň 2x ročne – na jar a na jeseň.
Kedy presne má k vertikutácii dôjsť?
Všeobecne sa hovorí, že od marca do októbra, pričom denná teplota by sa mala pohybovať medzi 15 – 20 stupňami Celzia – logicky teda na jar a na jeseň.
Vertikutovať neprichádza do úvahy v zime, keď je pôda zamrznutá, ani v lete, keď je trávnik intenzívne využívaný a pôda sa prehrieva.
Vertikutácia na jeseň
Na jeseň by ste k vertikutácii mali pristúpiť v období od polovice septembra do polovice októbra. Všeobecne si povedzme – môže byť teplo, ale nie horúco!
V tomto období ju vykonávame preto, aby sme trávnik pripravili na blížiace sa zimné obdobie. Zvoľte čas na vykonanie procedúry tak, aby mal trávnik aspoň 3 týždne na zotavenie, než prídu prvé mrazy.
Ako správne vertikutovať?
Každý zásah do záhrady sa spája so správnym postupom a vertikutácia nie je výnimkou. Ako teda na to?
Príprava trávnika pred vertikutáciou
V prvom rade je potrebný správny vertikutátor v dobrom stave. Aj trávu musíte pripraviť – pokoste ju na výšku 2 cm a nevertikutujte, ak je tráva mokrá.
Je tiež potrebné trávnik zbaviť všetkých väčších kameňov – prípadne predmetov, ktoré na trávniku nemajú čo robiť.
Postup vertikutácie
Dôležité je nastavenie hĺbky vertikutátora, optimálna je 3 – 4 mm, aby nebola pôda príliš zaťažovaná. Len pri ťažkých pôdach (napr. ílovitých) sa volí hĺbka 6 – 9 mm.
Zariadenie by ste mali pohybovať najprv pozdĺžne, následne naprieč povrchom – týmto spôsobom získate na trávniku šachovnicový vzor.
Ak meníte smer, zatlačte na vodiacu lištu tak, aby sa valec zdvihol zo zeme a vznášal sa vo vzduchu – nože sa tak pri zmene smeru nedotýkajú povrchu.
Po vertikutácii
Ak sa pri vertikutácii nazbiera mach a burina, je potrebné ich pohrabať, pozbierať a vyhodiť do zberného koša.
Ak vznikli holé miesta, hneď ich zasiaďte trávnikovým semenom. Trávnik môže po procedúre vyzerať „otĺkane“, pomôže mu správne hnojenie a dostatočná vlahá.
Majte tiež na pamäti, že vertikutácia a kosenie trávnika na dokonalosť nestačí. Prečítajte si napríklad v našom článku o tom, ako vyrovnať vašu záhradu a priblížiť sa tak o krok bližšie k vysnívanému trávniku.
Kamila Tomková je vášnivou čitateľkou kníh – najmä tých s fantasy tématikou, ale nepohrdne ani klasickou literatúrou. Vo svojom voľnom čase rada varí a skúša nové recepty, alebo trávi čas so svojimi najbližšími a priateľmi nad pohárom dobrej kávy či vína. Písanie ju sprevádza od základnej školy a snaží sa vo svojom koníčku stále zdokonaľovať.