Vodný dráčik je zaujímavý maznáčik. Ako chovať axolotla doma?

Vodný dráčik je zaujímavý maznáčik. Ako chovať axolotla doma?

Vodný dráčik je zaujímavý a exotický maznáčik, ktorý môže priniesť do vášho domova kúsok prírody z ďalekého Mexika.Tento neobyčajný tvor, známy ako axolotl, je fascinujúci nielen svojím vzhľadom, ale aj unikátnymi schopnosťami.

Predstavme si podrobnejšie tohto tvora a zistime, ako mu poskytnúť správnu starostlivosť v domácom prostredí.

Čo je to axolotl?

Mexický mlok je obojživelník. Vo voľnej prírode sú takmer vyhubení, preto sa s nimi stretávame skôr v zajatí.

Doporučujeme
Axolotl zostáva celý život vo fáze larvy, aj v dospelom veku. Dorastá maximálne do tridsiatich centimetrov a má niekoľko farebných variantov.

V zajatí je typické biele sfarbenie s ružovými žiabrami, vo voľnej prírode majú skôr tmavé hnedé tóny so zelenými alebo zlatistými žiabrami.

Kde žije axolotl?

Tento obojživelník pochádza z mexických jazier Lago de Chalco a Lago de Xochimilco.
Svoje meno získal vďaka svojmu vzhľadu, ktorý miestnym obyvateľom pripomínal psa. Meno dostal po aztéckom bohovi āxōlōtl, čo v starom aztéckom jazyku nahuatl znamená „vodný xolotl“.

Xolotl je podľa miestnej mytológie aztécky boh dvojičiek a podivností. Je tiež považovaný za boha hendikepovaných ľudí.

Čím sa živí axolotl?

Axolotl je mäsožravec. V divokých mexických vodách si najčastejšie pochutnáva na menších rybách, nitiaškách, patentkách alebo plžoch.
V zajatí však nemá podmienky na to, aby mohol napríklad nitiašky stráviť, a môže sa stať, že ho zlá strava upchá.

Doma vášho vodného dráčika kŕmte larvami komárov, dážďovkami alebo švábmi. Aj v domácom prostredí ocení menšie rybky, ale dávajte pozor na to, aké rybky mu doprajete, pretože teplokrvní živočíchovia majú tuk, ktorý by mohol axolotlovi spôsobiť zdravotné komplikácie.

Ako kŕmiť axolotla?

Dospelého axolotla stačí kŕmiť raz za dva až tri dni, mláďa je však potrebné kŕmiť denne. Je dobré kŕmiť axolotla pinzetou alebo z ruky, aby ste mali prehľad, čo všetko axolotl zjedol.

Socializácia

Vodný salamander, ako sa axolotlovi občas hovorí, privíta vo svojom prostredí iného axolotla, nečakajte však podívanú na dvoch hrajúcich sa tvorov.
Sú to pomerne lenivé bytosti a oveľa pravdepodobnejšie ich nájdete spoločne ležať alebo plávať.

Neodporúčame dávať k axolotlom ďalšie ryby, keďže ide o mäsožravé tvory, takže sa rybky stanú desiatou.

Farebné žiabre axolotla sú pre ryby magnetom, čo môže viesť aj k problémom.

Ako má vyzerať akvárium pre axolotla?

Dno

Na rôznych weboch sa dočítate, že dno akvária máte vyložiť pieskom a drobnými kameňmi, toto však nie je správne.
Keď axolotl žerie, tak svoju potravu vdychuje a vdýchne s ňou aj piesok a kamene na dne, ktoré nevie tráviť.

Radšej nechajte dno holé, alebo použite veľmi jemný plážový piesok, ktorý mu neškodí.

Veľkosť akvária

Akvárium pre axolotla by malo byť orientované na šírku. Minimálny objem akvária pre jedného axolotla je 80 litrov.

Voda

Pre axolotla pripravte tvrdú vodu s hodnotou viac ako 7 pH. Teplota vody v akváriu sa nesmie pohybovať nad 18 stupňov a mala by mať aspoň 14 stupňov.

Pri nižších teplotách znižujú svoju aktivitu, spomaľujú svoj metabolizmus a neprijímajú potravu. Takéto prostredie pre neho nachystajte v prípade, že budete chcieť axolotly medzi sebou množiť.

Choroby

Z hľadiska zdravia sú najzávažnejšie extrémne vysoké teploty a stresové situácie. Hrozí riziko napadnutia parazitmi, ako je napríklad rakovina žiabrí, ktorá môže vyvolať ťažké zápalové procesy.
Nálevníky predstavujú vážne ohrozenie iba v prípade masívneho napadnutia oslabených jedincov.

Paraziti sa lokalizujú v hrubom čreve, čo vedie k tvorbe hlienu a odlupovaniu kože, najmä u starších a oslabených tvorov.

Ak je to možné, je potrebné sa vyvarovať infekcie monocytov Ichthyosporea, ktoré spôsobujú vznik pľuzgierov na koži.

Regenerácia

Tento tvor je skutočný prírodný regenerátor. Má výnimočnú schopnosť regenerovať nielen svoje končatiny, ale aj orgány, vrátane srdca.

Výzvy a prielomy vo výskume

Dlho bolo ťažké skúmať tento proces kvôli veľkosti genómu axolotla.
Vedci však nedávno začali používať metódy založené na mRNA, ktoré im umožnili lepšie pochopiť, ako táto regenerácia funguje na molekulárnej úrovni.

Prínos pre medicínu

Keď pochopíme, na akom princípe funguje regenerácia, môže výskum odhaliť tajomstvá prírody a sľubovať významné pokroky v medicíne.

Metamorfóza

Axolotly oplývajú nejednou skvelou schopnosťou. Okrem regenerácie vedia tiež svoje telo, prispôsobené primárne na pobyt vo vode, transformovať a žiť plne na súši.

Odpadnú im žiabre a začnú dýchať cez kožu. Tento jav je veľmi ojedinelý a nedokážeme povedať, prečo sa to deje, ale táto schopnosť posilňuje silu a odolnosť týchto tvorov. Možno práve vďaka tejto schopnosti sa môžu dožiť až 25 rokov.

vodny dracek

Čo si z toho vziať?

Axolotl, známy tiež ako vodný dráčik alebo mexický mlok, je fascinujúci obojživelník, ktorý si aj v dospelosti zachováva vzhľad larvy.

Vo voľnej prírode sú takmer vyhubení, preto sa chovajú hlavne v zajatí. Sú mäsožravce a vyžadujú špeciálnu starostlivosť a kŕmenie.

Vďaka ich schopnosti regenerácie končatín a orgánov sú predmetom vedeckého výskumu, a mohli by výrazne ovplyvniť oblasť zdravotníctva.