Ako vyriešiť WC na záhrade a na chate: Suché WC vs. chemické

Ako vyriešiť WC na záhrade a na chate: Suché WC vs. chemické

Dilema ohľadom WC na záhrade trápi nejedného chalupára. Riešite, ako urobiť WC na záhrade? Neviete si rady, ktorý typ toalety bude pre vás najlepší?

Prinášame vám porovnanie dvoch najobľúbenejších typov suchých toaliet. Ako urobiť WC na záhrade? Vybrať radšej suchý alebo chemický záchod na záhradu?

Aké sú ich výhody? Kam s odpadom z chemického záchodu? Čím zasypávať suchý záchod?

Ako urobiť WC na záhrade?

Suchý záchod či suché WC predstavuje vhodné riešenie pre objekty bez dostupnej kanalizácie. Je to spôsob, ako vyriešiť WC na záhrade, ktorá nie je pripojená k inžinierskej sieti.
Suché WC slúži tam, kde bežný záchod nemožno napojiť na odpad.

Suchý záchod využívajú domkári, chalupári a chataári, ale aj stavebné firmy. Suché WC je ideálne na záhrady bez dostupnej kanalizácie, tiež napríklad do karavanu či na loď.

Poznať ho môžete aj z festivalov, trhovísk, kúpalísk. Skrátka sa hodí všade tam, kde nie je možné použiť klasické splachovacie WC.

Suchý záchod delíme na niekoľko typov. My sa dnes zameriame na dva najbežnejšie typy toaliet pre rekreačné objekty:

chemické WCkompostovacie suché WC. A otázka teda znie – suchý alebo chemický záchod na záhradu? Ako vyriešiť WC na záhrade?

Chemický záchod

Chemické WC býva v rekreačných objektoch obvykle zabudované, ale existuje aj v prenosnej variante. Mobilný chemický záchod nevyžaduje pripojenie na vodovod, ani na odpadový rad či elektrickú prípojku.
Chemické WC pozostáva z dvoch častí. Hornú časť tvorí miska a splachovacia nádrž a spodnú časť tvorí odpadová nádrž. Tieto časti oddeľuje uzáver, ktorý zabezpečuje, že z odpadovej nádrže nepreniká zápach.

Menšia nádrž je napojená na čistú vodu a slúži na splachovanie. Väčšia nádrž, ktorá je určená na skladovanie odpadu, je napojená na odpadovú vodu. Ako funguje chemický záchod na záhradu?

Ako funguje chemické WC?

Chemické WC funguje na princípe rozkladu fyziologického odpadu a eliminácie prirodzeného rozkladu pomocou chemického roztoku.
Pred použitím chemickej toalety je nutné do jej odpadovej nádoby vložiť špeciálne chemické prípravky a podľa potreby ich dopĺňať.

K dispozícii sú tieto chemikálie vo forme tekutiny, gélu, kapsúl či kazety. Roztok je nutné zaliať menším množstvom vody.

Chemickým prípravkom je v tomto prípade rozkladová chémia, pre ktorú sa kvôli jej farbe zaužíval názov modrá chémia. Možno ste tiež počuli aj o zelenej chémii, ktorá je ekologickejšou variantou tohto roztoku.

Kam s odpadom z chemického záchodu?

Ak do chemickej toalety používate ekologicky rozložiteľné náplne, môžete jeho obsah vyliať do záchodu či domáceho odpadu.
V prípade, že ste zvolili silnejšie chemické prostriedky, je nutné odpad vyliať do špeciálnych výleviek, ktoré sú na to priamo určené.

Do chemickej toalety smiete hádzať len špeciálny toaletný papier, ktorý sa na rozdiel od toho bežného v chemickom roztoku ľahko rozloží.

Po odstránení obsahu je potrebné odpadovú nádrž vypláchnuť čistou vodou. To zabráni hromadeniu nežiaducich usadenín. Chemické WC je nutné pravidelne vyprázdňovať.

Ako často, to závisí nielen od frekvencie jeho používania, ale aj od ročného obdobia a použitých chemických prípravkov. Spravidla je nutné chemický záchod vypúšťať každých 7 dní.

Chemické WC: Nevýhody

Chemické WC má okrem benefitov aj negatívne aspekty. Chemikálie znečisťujú pôdu a majú tak negatívny dopad na životné prostredie.
Prevádzkové náklady sú vyššie než u kompostovacej suchej toalety z dôvodu potreby dopĺňať chemikálie. Pri nesprávnom zaobchádzaní môže chemický záchod zapáchať.

Suchý záchod

Okrem chemickej toalety môžete na svoju záhradu tiež zvoliť ekologickejšiu variantu, ktorou je kompostovací suchý záchod.
Ako už názov napovedá, suchý záchod funguje bez splachovania vodou a bez chemikálií. Je teda šetrný k životnému prostrediu.

Vďaka inovatívnym technológiám sú kompostovacie suché WC stále obľúbenejšie a dostupnejšie.

Navyše vynikajú mnohými výhodami – suchý záchod netreba napájať na vodu ani kanalizáciu a je ekologický, takže nepotrebujete investovať do žiadnej chémie. A vďaka prepracovanému odvetrávaniu sa nemusíte obávať zápachu.

Čím zasypávať suchý záchod?

Suchý záchod možno zasypávať pilinami, ktoré sú ľahko dostupné, lacné, efektívne absorbujú vlhkosť a potláčajú zápach, ale môžu obsahovať chemikálie, ktoré škodia kompostovaciemu procesu.
Alebo tiež drevenými štiepkami, ktoré sú síce ekologicky šetrné, bez chemikálií, dobre absorbujú vlhkosť a potláčajú zápach, zato sú drahšie než piliny. Tiež rašelinou, ktorá má vysokú absorpčnú kapacitu, neutralizuje pachy a podporuje kompostovanie.

Ďalšími možnosťami, čím zasypávať suchý záchod, je listnatá zeminakompost. Tie sú vysoko absorpčné, ekologické a podporujú kompostovanie. Okrem vyššie uvedených materiálov možno však použiť aj popol z dreva, suché listy alebo slamu.

Suché WC: Nevýhody

Okrem výhod, ktoré však suchého záchodu prevládajú, sú tu aj možné nedostatky.
Suché WC má oveľa vyššiu obstarávaciu cenu než chemické WC. Suché WC je nevyhnutné pravidelne vyprázdňovaťodpad kompostovať. A citlivejšie osoby môžu mať s elimináciou odpadu problém.

jak vyresit wc na zahrade